Product informatie

Teak is een natuurproduct afkomstig van de Teakboom. Ondanks de harde structuur van teak laat het zich makkelijk bewerken. Teak is daarom een houtsoort dat zich bij uitstek goed leent voor het vervaardigen van meubelen.

Iedere teakboom is uniek. Geen enkele boom heeft dezelfde structuur of kleuring. Men kan daarom niet verwachten dat meubelen vervaardigd uit teak identiek zijn. Door de grote verscheidenheid van kleurschakelingen en structuur heeft elk meubelstuk gemaakt van teak een eigen karakter. Oneffenheden aan het blad, lichte stukken gecombineerd met donkere stukken, haarschaartjes, inlegstukjes en knoesten getuigen van de authenticiteit van jarenlange groei en originaliteit van de Teakboom.

Teak is ‘levend’ : Het hout past zich aan aan de omgeving waar het zich in bevindt. Doormiddel van invloeden van buitenaf kan het daarom gebeuren dat een meubelstuk scheurtjes gaat vertonen of kan gaan trekken en krimpen. Deze eigenschappen bepalen de identiteit van een teak meubelstuk en zijn daarom geen reden tot reclamatie of een andere vorm van garantiebepalingen.

Onderhoud

Teak laat zich makkelijk onderhouden. Om kringen en vochtige plekken te voorkomen in het hout is het aan te raden om het hout in te smeren met een kleurloos beschermingsmiddel op waterbasis dat het hout een beschermingslaag geeft. Een voorbeeld hiervan is Teakfix. Vraag uw winkelier naar de desbetreffende onderhoudsmiddelen en waar deze te verkrijgen zijn.

Om het ‘werken’ zoveel mogelijk te voorkomen, is het aan te raden om uw teak meubelstuk bij een luchtvochtigheidsgraad van ongeveer 60% tot 70% te houden. Dit kunt u bewerkstelligen door middel van een klein waterreservoir in de buurt van de tafel te houden (een glas water is al voldoende). Doormiddel van het regelmatig afnemen van het meubelstuk met een natte doek (en daarna droog maken) of doormiddel van het bevochtigen met een plantenspuit zorgt u ervoor dat de kans op het ‘werken’ wordt geminimaliseerd.

Het is dan ook zeer aan te raden om de tafel niet bij een verwarming te houden of dagelijks bloot te stellen aan zonlicht. Op deze manier voorkomt u dat al het vocht uit de tafel wordt getrokken en het meubelstuk karakteristieke eigenschappen gaat vertonen. Daarnaast zorgt het blootstellen van uw teak meubelstuk aan zonlicht ook voor verkleuring.

Belangrijke tips

•Hoe droger de lucht hoe aannemelijker de kans is op ‘werken’.
•Gebruik van oliën op onbehandeld teak geeft een permanente verkleuring. Producten die op eigen initiatief door afnemers of eindgebruikers worden behandeld met oliën en onbehandeld zijn geleverd maken geen aanspraak op reclamatie bij Henk Schram Meubelen.
•Zet nooit warme pannen of natte glazen direct op een teak meubelstuk. Deze kunnen vochtplekken en kringen veroorzaken die niet meer te verwijderen zijn.
•Bewerk de tafel eens in de 2 a 3 maanden met een onderhoudsmiddel als Teakfix. Een onderhoudsmiddel in deze vorm geeft het meubelstuk als het ware een beschermlaag, maar voorkomt niet het verkleuren ervan.
•Verplaats voorwerpen die een vaste plek op het meubelstuk hebben veelvuldig van plek om plaatselijke verkleuringen te voorkomen.
•Wanneer uw teak meubel met een alcoholhoudende stof in aanraking komt, direct met een vochtige doek afnemen om blijvende schade te voorkomen.